Basın Duyurularımız / Dünya Etik Günü

16 Ekim 2024
BD Sayı: 2024/11

Dünya Etik Günü 

“ETİĞİ GÜÇLENDİRELİM” çağrısı bugün,
her zamankinden daha önemlidir. 

Dünyamızda son yıllarda bir çoklu krizler dönemi yaşanıyor. Bu krizler insanlığı büyük sorunlarla ve tehditlerle karşı karşıya bırakıyor.

COVID-19 küresel salgınının sağlık ve ekonomi alanında yarattığı büyük sarsıntıların etkileri halen devam ederken, insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim krizinin kuraklık, orman yangınları, seller, hortumlar ve benzeri yıkıcı etkileriyle her geçen gün daha fazla yüzleşmek durumunda kalıyoruz.

Bilgi Çağı adını vererek coşku ve umutla karşıladığımız 21. yüzyılın daha ilk çeyreği tamamlanmadan hiç beklemediğimiz savaşlar çıkıyor. Ukrayna’ya yönelik saldırılar sonlandırılamıyor, insan yaşamını ve onurunu ayaklar altına alan Gazze vahşeti bir türlü durdurulamıyor, üstelik Ortadoğu coğrafyasına hızla yayılıyor.

Çoklu krizler, öncelikle etik değerleri ve insan haklarını tarumar ediyor, ayrımcılığı, eşitsizlikleri ve yoksulluğu derinleştiriyor. Bilim ve teknolojideki bunca ilerlemeye karşın, kronik açlık bir insanlık suçu olarak bugün de var olmaya devam ediyor. Aç ve yeterli beslenemeyen insanların büyük çoğunluğunu kadınların ve çocukların oluşturması da yüz kızartıcı bir insanlık ayıbı.

Günümüzde en büyük sorun alanlarının başında küresel tarım ve gıda sistemi geliyor. Ulusötesi dev firmaların hegemonyası altındaki bu sistem; başta tohumluk olmak üzere tüm tarım girdilerinin ve gıda ticaretinin kontrolüne, emeğin sömürüsüne, yerel bilginin sıfırlanmasına ve doğal varlıkların tahribine yol açıyor. Tarım ve gıdada her şey giderek tek tipleştiriliyor, tarım doğal özünden koparılıyor, güçlülerin daha güçlü kılınması uğruna gıda egemenliği yok edilmeye çalışılıyor.

Tarım ve Gıda Etiği Derneği, Dünya Etik Günü 2024’ün ETİĞİ GÜÇLENDİRELİM temasında ifadesini bulan etik değerlerin korunması ve etik duyarlılığın yaygınlaştırılması çağrısını içtenlikle benimsemektedir. Bugün “ETİĞİN GÜÇLENDİRİLMESİ” her zamankinden daha önemlidir.  Yaşanmakta olan çoklu krizler döneminin temelinde her geçen gün etik değerlerden uzaklaşılması yatmaktadır.

Tarım ve Gıda Etiği Derneği, aydınlık bir gelecek için; ana ekseninde bilim ve etik değerlerin birlikte yer aldığı, adil, dayanışmacı, kapsayıcı, insan haklarına dayalı, emeğe saygılı ve doğaya dost bir tarım ve gıda sistemi oluşumunda, herkesi payına düşeni eksiksiz yerine getirmeye davet eder.

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) 
Yönetim Kurulu