Basın Duyurularımız / 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü

14 Ekim 2024
BD Sayı: 2024/09

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü 

Kadın çiftçilerimiz, “üretim” ve “bereket”in simgesidir.

Tarımsal üretimde kadın çiftçilerimizin oldukça büyük bir payı vardır. Tarımda bütün üretim süreçlerinde kadın çiftçilerimizi görmek mümkündür. Tarlada, bağda, bahçede, ahırda, damda kadın çiftçilerimizin emekleri, erkeklerin çok önündedir. 

Bununla beraber tarımdaki temel sorunlardan ve sosyal sorunlardan en fazla kadın çiftçiler etkilenmektedir. Kadın çiftçilerimiz; eğitimde, ücretlerde, mal sahibi olmada, sosyal güvenlik sistemine girmede erkeklerin oldukça gerisinde kalmaktadır. Üretim her aşamasında fazlasıyla olmalarına rağmen kadın çiftçilerimizin belli başlı alanlarda söz hakkı sınırlıdır. Özellikle elde edilen gelirin kullanılması konusunda kadın çiftçilerimizin adı yok gibidir.

Tarımdaki sorunların başında üretimden kopuşlar gelmektedir. Çiftçi aileler tarımda alın terinin karşılığını alamamak ve tarımsal üretimde gelecek görememek gibi nedenlerden dolayı tarımsal üretimden uzaklaşmaktadır. Tarımsal üretimden kopuşlar, beraberinde, gıda güvencesi ve gıda egemenliği sorunlarını gündeme taşımaktadır. Tarımsal üretimden kopuş, aynı zamanda, kadim tarım bilgisinin unutulması veya bilgi zincirinin halkasının ortadan kalkması anlamına gelmektedir. O nedenle kadın çiftçilerimizi tarımda ve üretimde tutabilmek, tarımımızın geleceği için yaşamsal önem taşımaktadır. Kadın çiftçilerin kırsalda yaşamaya devam etmesi, ailelerin de devam etmesini kolaylaştırmaktadır. Dolayısıyla kadın çiftçilerimizin tarımdan kopuş nedenleri iyice ortaya konduktan sonra çözümler için gerekli politika, yol ve uygulamalar hayata geçirilmelidir.

Kadın çiftçilerimiz; anne, eş, mevsimlik işçi, bakıcı, ev kadını gibi görev ve rollerinin yanı sıra tarımsal üretimin tam ortasındadır. Tam anlamıyla “üretici” olan kadın çiftçilerimizin tarımdan uzaklaşması onu “tüketici” konumuna taşıyabilmektedir. “Üretkenlikten tüketkenliğe geçiş” ile aile gelir elde etmekte zorlanmaktadır. Aynı zamanda kadının üretimden uzaklaşması ülke kalkınmasının yavaşlamasına neden olmaktadır. O halde ülke kalkınması için kırsal kalkınma ve kadın çiftçilerin üretken varlığı kilit taşı görevi görebilmektedir. Kırsal kalkınmayı öncelikli hale getirmek ve kırdaki kadınlarımızı geliştirerek üretimde tutmak, ülke tarım ve gıda sektörlerinin geleceğini çok yakından etkileyecektir.

Tarım ve Gıda Etiği Derneği Yönetim Kurulu olarak; “üretim” ve “bereket”in simgesi kadın çiftçilerimizin koşullarının çağdaş seviyeye çekilmesi ve onların üretimde tutulmasının yollarının aranmasının gerekliliğini bir kez daha vurgulamak isteriz ve de insanı, kurdu kuşu doyurmaya ısrarla devam eden kadın çiftçilerimizin 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününü içtenlikle kutlarız.

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) 
Yönetim Kurulu