Basın Duyurularımız / DÜNYA TOPRAK GÜNÜ

04 Aralık 2022

BD Sayı: 2022/19

DÜNYA TOPRAK GÜNÜ

Toprak, ekonomik bir değer olmanın ötesinde;

yaşamın odağında yer alan varoluşsal bir değerdir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun aldığı karar çerçevesinde ilkini 5 Aralık 2014 tarihinde kutladığımız Dünya Toprak Günü, toprağın taşıdığı yaşamsal değeri vurgulayarak, onun korunması ve ekosistemlerin sürdürülebilir kılınması yönünde toplumsal bilinç oluşturmayı amaçlamaktadır. Dünya Toprak Günü kutlamaları; sağlıklı ve sürdürülebilir gıda üretimi bakımından da zorunlu olan toprak koruma için kısa vadeli önlemlerin yanında geleceğe yönelik çözüm önerilerinin ortaya konması, yaygınlaştırılması ve benimsenmesi açısından da farkındalık yaratmaktadır.

Tarım toprakları üzerinde insanların baskısının kritik sınırlara ulaşması, toprak yönetimini küresel ölçekte gündemin ilk sırasına yerleştirmiştir. Toprağın sürdürülebilir üretim sistemleri ile yönetilmesi, onun bozulan fiziksel, kimyasal yapısını iyileştirmekten ve kirleticileri arındırmaktan daha ekonomik olmanın ötesinde ve esas olarak çevre duyarlılığı açısından anlamlıdır. Toprakların korunması ekosistemin korunması için gereklidir ve bu, bizim gelecek kuşaklara karşı borcumuzdur.

Yapılan bilimsel çalışmalar, diğer canlılarla paylaştığımız ve şimdilik bilinen tek yaşam alanımız olan gezegenimizde biyoçeşitliliğin dörtte birinin topraklarda bulunduğunu ortaya koymaktadır. Yoğun tarımsal üretim modellerinin yarattığı çevre sorunları bize sağlıklı topraklar ve biyoçeşitlilik olmadan insan yaşamının da mümkün ol(a)mayacağını açıkça göstermektedir.

Yaşamın sürdürülebilir kılınması açısından düşünüldüğünde topraklar, en büyük karasal organik karbon havuzunu oluşturur ve sera gazı emisyonlarının azaltılması üzerine olan etkisi nedeniyle küresel iklim değişikliği ile mücadelede vazgeçilemez niteliktedir. Topraklar temiz su kaynağı sağlayıcısı olmanın yanı sıra, barındırdığı bitki örtüsüne bağlı olarak çölleşmeye ve kuraklığa karşı da önemli etkiye sahiptir. Dolayısıyla topraklar, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması için de korunmalıdır.

Küresel ölçekte gözlenen toprak kirliliğini, verimsizliğini ve bozulan sağlığını hâlâ sınırlama imkânımız bulunmaktadır. Bunun için herkesin desteğine, yardımına ve sorumluluk bilincine ihtiyacımız var. TARGET bu bilinçle, yaptığı ve yapmayı planladığı ulusal ve uluslararası çalışmalarda, tüm canlılarla ortak yaşam alanımız olan topraklarımızı ekonomik bir değer olarak görmenin çok ötesinde; bir araç değil, varoluşun odağında yer alan bir amaç olarak kavramanın ve canlı-cansız tüm varlıklarla bağlantısal bir bütünsellik içinde değerlendirmenin önemini, gerekliliğini vurgulamaktadır.

Önümüzdeki yılın UNESCO tarafından Âşık Veysel Yılı ilan edilmiş olması bağlamında onun unutulmaz dizeleriyle; “kazmayla belle karnın yardığımız, tırnakla elle yüzün yırttığımız, yine de bizi gülünen karşılayan, sadık yârimiz” toprağın 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nü kutluyoruz.

Saygılarımızla.

 

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET)

Yönetim Kurulu