Basın Duyurularımız / 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

07 Mart 2022

BD Sayı: 2022/02

                                                         

 “Dünyada barışın ve toplumların esenliğinin sağlanmasının

ve sürdürülebilmesinin anahtarı toplumsal cinsiyet eşitliğidir”

 

       Dünya Kadınlar Günü’nün kökleri 20. yüzyılın başlarındaki işçi hakları eylemlerine kadar uzanmakta ve Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında alınan bir kararla 8 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Dünya Kadınlar Günü için her yıl belirli bir tema benimsenerek, cinsiyet eşitsizliği, etkileri ve çözüm yolları konusunda farkındalık ve duyarlılık yaratılmaya çalışılmaktadır.  2022 yılı Kadınlar Günü teması “Sürdürülebilir Bir Yarın İçin Bugünden Cinsiyet Eşitliği” olarak ilan edilmiştir.

       Dünyanın her yerinde farklı biçimlerde süregelen, her koşulda yeniden üretilen bir toplumsal cinsiyet eşitsizliği söz konusudur. Ülkemizde de yoğun bir biçimde hüküm süren toplumsal cinsiyet eşitsizliği, hayatın hemen her alanında olduğu gibi kırsal yaşamda, tarımda ve gıda sisteminde de net biçimde kendini göstermektedir.

       Tarım ve gıda sistemi, en önemli değerlerden biri olan sürdürülebilirlik açısından sorunların yoğun yaşandığı bir alandır. Dünya gıda üretiminin % 50-80’ini gerçekleştiren kadınlıların sadece %10’u toprak sahibidir. Buna karşın tarımsal üretimde kadın emeğinin olmadığı bir etkinlikten söz etmek imkânsızdır. Ancak tarımdaki kadınların büyük bölümü ücretsiz aile işçisi veya emeğine karşılık harcamasında/kullanılmasında pek söz sahibi olmadığı ücretli işçi olarak çalışmaktadır. Ülkemizde bu oran %80’lerdedir. Aynı kadınlar evde yaşamın sürdürülmesi, çocuk ve yaşlı bakımı işlerini de üstlenmektedir. Kadın istihdamının en yoğun olduğu sektörden verilen bu rakamlar çarpıcıdır. İstihdamın geneli üzerinden bakıldığında durum daha vahimdir.

       Kadınlar iklim değişikliğinin yarattığı sorunlardan ve yoksulluktan erkeklerden daha fazla etkilenmekte, buna karşın iklim değişikliğine uyum ve etkilerini hafifletmede etkili ve güçlü liderler olarak öne çıkmaktadırlar.

       Toplumsal barışın, yaşamın daha adil bir biçimde yeniden kurgulanmasının temelinde kadınların güçlendirilmesi yer almaktadır.

       Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) olarak, 8 Mart 2021 Dünya Kadınlar Günü’nde; en temel etik sorunlardan birinin cinsiyet eşitsizliği olduğunun altını bir kez daha ve kalın çizgilerle çiziyoruz. Eğitim ve sağlık hizmetleri, istihdam olanakları gibi fırsatlara eşit biçimde erişen, emeğinin karşılığını eşit olarak alan, eşit söz hakkına sahip olan özgür kadınların dünyanın ve ülkemizin, içinde bulunduğu sorunlar yumağından çıkışının anahtarı olduğunu vurguluyoruz.

       Yaşamın her alanında varlığı ile dünyayı değiştiren kadınlarımıza saygılarımızı sunuyoruz.

 

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET)

                                                                                                     Yönetim Kurulu